Kdy, kde, proč a koho volit do kraje?

Tento pátek 14-22h a sobotu 8-14h se konají volby do krajského zastupitelstva. Stejně jako jinde v republice, hlasovací lístky už máte doma. Pokud ne, lze si vyzvednout náhradní ve volební místnosti v den voleb.

Volební místnosti najdete na Dobříši na šesti tradičních místech podle volebních okrsků (podrobnosti k volbám zde):

  • č. 1:  Prostory denního stacionáře, Dukelské náměstí 443
  • č. 2: Učebna 2. základní školy, Školní 1035
  • č. 3: Taneční sál základní umělecké školy, Mírové nám. 230
  • č. 4:  Prostory 5. mateřské školy, Jeřábová 613
  • č. 5:  Prostory skautské klubovny (Papežanka), Dělnická 1603
  • č. 6:  Učebna Základní školy, Lidická 384

V ČR jsou odpovědnosti rozděleny. Středočeský kraj rozhoduje především o silnicích, středních školách, nemocnicích, domovech pro seniory, objednává veřejnou dopravu, podporuje cestovní ruch, vypisuje část dotací… a mnoho dalšího.

Proto by nám nemělo být lhostejné, jací politici na kraji pracují. Můžu z pozice starosty srovnávat předchozí hejtmanku Jermanovou (ANO) v letech 2016-2020 a současnou Peckovou (STAN). Kontakt s hejtmankou Jermanovou byl pro starosty omezen na dvě setkání za rok, která byla spíše formální. Informace netekly ani jedním směrem. Spolupráce byla omezená.  Příklad: Středočeský kraj má ve správě přes 1800 mostů. Z nich 20 bylo v havarijním stavu. A z toho 4 jsme měli na Dobříši! Kraj pod vedením ANO to neřešil. A k tomu se za pí. Jermanovou táhly aféry, které v důsledku poškodily celý Středočeský kraj.

Hejtmanka Pecková od nástupu v r. 2020 se starosty aktivně komunikuje. Máme pravidelné video-schůzky a informace plynou oběma směry. Z Dobříše například zazněl impuls k omezení prodeje nikotinových sáčků dětem, kdy se paní hejtmanka na impuls od starostů zasadila spolu s dalšími o prosazení zákazu prodeje mladistvým. Nastavila krizovou komunikaci se starosty v době Covidu, co se nám hodilo i při letošních povodních.

A naše mosty? Za současného vedení na kraji je jeden z oněch čtyř havarijních již opraven (silnice na Rybníky), jeden se opravuje (přes Pilský potok – národní kulturní památka) a dva ještě čekají na opravu. Pracovníci kraje s námi nejen silnice aktivně řeší, takže víme co, kdy a kde se bude opravovat. Hejtmanka Jermanová si za čřtyři roky nenašla čas se do Dobříše podívat. Hejtmanka Pecková zde byla každý rok. A nemá aféry.

Koho volit? To je na úvaze každého občana. Prosím vás o jediné, nenechte volbu na ostatních, přijďte i vy k volbám. Rozhodněte o tom, kdo náš „kraj ve Středozemi“ povede.

Hobitín v Kraji, Středozem, exteriér filmu Pán Prstenů, foto Tom Hill

Ne, tyto volby nejsou o tom, jak se vám líbí vláda nebo naopak místní starosta. Jsou o tématech, která spadají pod kraj.

Mezi kandidáty do krajského zastupitelstva najdete i Dobříšáky, které můžete znát z místní politiky: Jindřiška Romba, místostarostka (STAN), Tomáš Vokurka, místostarosta (Spolu), Tomáš Helebrant, zastupitel (ANO), Markéta Čermáková, zastupitelka (ANO). O to by mělo být vaše rozhodování jednodušší. Čas pro volbu máte do soboty 14:00.

Děkuji předem všem, kterým budoucnost Středočeského kraje není lhostejná.  Za váš aktivní občanský přístup posílám písničku. Mimochodem, i na tento festival přispívá Středočeský kraj.

Ověřeno MonsterInsights